SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

smalec do smażenia

  • Smażenie, kilka pytań.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] 1. Czy przewaga Pam nad tłuszczami polega na tym, ze jest niskokaloryczny ? 2. Jaka jest przewaga smalcu nad olejem kokosowym? ( w jednym z postów znalazłem info ,gdzie smalec znalazł się przed olejem kokosowym) Przyznam, ze do smażenia na smalcu podchodze sceptycznie i chciałbym poznać jego zalety. 3. Jak wliczać kaloryczność ze smażenia [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1351 Data: 2010-04-10 12:59:10 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] max 25g w ostatnim posiłku unikać węglowodanów Ostatnio też w jakim dzienniku przeczytałam aby nie smażyć na oliwie ( oliwe używac do sałatek.)? To co uzywac do smazenia? smalec, olej kokosowy? kurde troszke długi ten post, ale chciałam wszystko napisac chociąz i tak pewnie zapomniałam 50% tego co chciałam napisać. moje zdjęcia: Zmieniony [...]

    Odpowiedzi: 148 Ilość wyświetleń: 13271 Data: 2012-06-08 21:41:36 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta. Co, jak, kiedy, ile??? Help.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] też mogę wsuwać masowo. Ale też to smażenie na oleju. Może zainwestować w elektrycznego grila??? Jak z pieczywem??? Zakaz totalny??? A pizza??? Co z tłuszczami??? Oleje, smalec, tłuste mięso - unikać jak ognia??? Masło - w sumie tylko używam go do smażenia jajecznicy??? Oliwa z oliwek??? Wędzona makrela??? Dodam że miałem tendencję do [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 846 Data: 2011-01-12 17:06:22 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta low carb na masę do oceny, 80kg

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam , ułożyłem sobie dietę Low Carb na masę i prosiłbym was o sprawdzenie co zmienić :) Moje Dane: Wiek:23 lata Wzrost:174cm Waga:80kg Staż treningowy: 9 miesięcy Moje zapotrzebowanie do utrzymania masy ze wzoru wyszło 2900 Kcal więc że to Low Carb dodałem +/- 700 Kcal Dieta : Posiłek 1 Mleko 250 ml Kcal 117 B:8g T:8g W:11g + Płatki owsiane [...]

    Odpowiedzi: 32 Ilość wyświetleń: 10739 Data: 2017-05-27 19:53:42 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] używają najczęściej oleju lub oliwy z oliwek (81% wskazań) - wynika z badania Omnimas* zrealizowanego przez TNS OBOP. Zdecydowanie rzadziej sięgają po takie tłuszcze, jak smalec (33%), margaryna (28%) czy masło (11%). Najczęściej niewłaściwie wykorzystywanym tłuszczem jest olej słonecznikowy. Prawie co trzeci Polak (32%) używa go do smażenia, [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 7984 Data: 2005-02-26 16:52:40 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Tłuszcze

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Wysoką wartość odżywcza olejów roślinnych zachowują tzw. kubkowe margaryny, przydatne podobnie jak masło do smarowania pieczywa. Pozostała grupa tłuszczów jadalnych, jak smalec, który jest tylko tłuszczem i nie zawiera żadnych dodatkowych składników pokarmowych, słonina, boczek, margaryna kostkowa ma niższą wartość biologiczną. Nadają się one [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 4372 Data: 2006-08-08 18:55:00 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Pomocy. Jak ćwiczenia?Jedzenie?Suple?

    Temat
    Trening dla początkujących

    [...] też mogę wsuwać masowo. Ale też to smażenie na oleju. Może zainwestować w elektrycznego grila??? Jak z pieczywem??? Zakaz totalny??? A pizza??? Co z tłuszczami??? Oleje, smalec, tłuste mięso - unikać jak ognia??? Masło - w sumie tylko używam go do smażenia jajecznicy??? Oliwa z oliwek??? Wędzona makrela??? Dodam że miałem tendencję do [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1502 Data: 2011-01-12 01:57:37 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Tłuszcze jak na lekarstwo

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] sądzono wcześniej. Jednak to nie powód, żeby od razu smażyć na obiad schabowego. Chodzi o to, by wybierać właściwe tłuszcze. Produkty zwierzęce (zwłaszcza tłuste mięso i smalec) zawierają bowiem złe tłuszcze nasycone. To one zwiększają ryzyko chorób serca i raka. Z nich zrezygnuj. Jedz za to oleje roślinne i ryby, bogate w dobre tłuszcze [...]

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 17539 Data: 2006-10-02 17:38:46 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] wartość smakówą. Źródłem tych tłuszczy są olej: sojowy, słonecznikowy, kukurydziany oraz oliwa z oliwek, masło i śmietana. Średnią wartość odżywczą mają takie tłuszcze, jak: smalec, słonina, sadło, boczek, masło roślinne. Najniższą wartość biologiczną mają: olej rzepakowy, margaryna i tłuszcze kuchenne. Tłuszcze o wyokiej wartości biologicznej [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-07-02 11:27:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • smazenie - co warto wiedziec

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Nie bez znaczenia jest także rodzaj używanego tłuszczu smażalniczego. W tym celu najlepiej stosować tłuszcze, których rozkład następuje w dość wysokiej temperaturze (smalec,oleje). Zabronione jest natomiast używanie do smażenia masła czy margaryn. Jedynym wyjątkiem może być jajecznica na maśle, bowiem białko jaja ścina się szybciej niż [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 5222 Data: 2005-07-06 00:26:01 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Cholesterol i trójglicerydy

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] niebezpieczne są wszystkie pokarmy, które w składzie zawierają jednocześnie mleko, jaja i cukier (naleśniki, placki,ciasta, lody itp.), wszelkie tłuszcze zwierzęce (smalec, łój, masło krowie), pokarmy mięsne (parówki, kiełbasy, kotlety, szynki itp.), jaja, mleko i wszystkie jego przetwory (sery, twarogi, jogurty), słodycze, kawa z [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-01-22 00:59:28 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • masło czy margaryna...

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] g = 880 kcal 100 g dostarcza 99,5 g tłuszczu, w tym: 45 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 44 g jednonienasyconych i 8 g wielonienasyconych do czego do smażenia mięs i ryb; smalec skraca czas smażenia, nie wsiąka w mięso, nie zmienia się w truciznę pod wpływem temperatury dla kogo dla ludzi zdrowych (nie częściej niż raz w miesiącu) nie dla [...]

    Odpowiedzi: 17 Ilość wyświetleń: 11416 Data: 2006-03-18 01:15:25 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] E, jest też bogatym źródłem żelaza, występują też w niej witaminy z grupy B, fosfor, cynk, potas. Elementy po które warto sięgać: - podgardle - nadaje się do wytapiania na smalec - karkówka - Jest to mięso z odcinka szyjnego oraz przedniej części grzbietowej nadaje się doskonale do grillowania, ale też do duszenia. - schab- jest to mięsień [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2016-10-27 20:04:00 Szacuny postu: 4,6 (cały temat: 0)
  • D.Szukała-smażenie

    Temat
    NUTRIFARM&OLIMP

    [...] Nie bez znaczenia jest także rodzaj używanego tłuszczu smażalniczego. W tym celu najlepiej stosować tłuszcze, których rozkład następuje w dość wysokiej temperaturze (smalec,oleje). Zabronione jest natomiast używanie do smażenia masła czy margaryn . Jedynym wyjątkiem może być jajecznica na maśle, bowiem białko jaja ścina się szybciej niż [...]

    Odpowiedzi: 87 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2003-03-27 14:54:56 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Jak chronić witaminy?

    Temat
    Dietetyka ogólna

    [...] Nie bez znaczenia jest także rodzaj używanego tłuszczu smażalniczego. W tym celu najlepiej stosować tłuszcze, których rozkład następuje w dość wysokiej temperaturze (smalec,oleje). O przydatności tłuszczów i olejów do smażenia decyduje głównie skład kwasów tłuszczowych. Szczególnie niepożądana w tym przypadku jest wysoka zawartość kwasów [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 4451 Data: 2010-09-07 22:54:22 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Jak ukłądać dietę masa/redukcja

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] wolno sie utleniaja(paruja-wydzielaja wolne rodniki-rakotwórcze i niezdrowe) są to tłuszcze głównie o konsystenci stałej. Najlepiej smazyc zatem na tłuszczach : olej palmowy smalec olej kokosowy olej rzepakowy tłoczony na zimno reszta tłuszcyz raczej nie nadaje sie do smazenia chyba ze baaaardzo krótkiego(jajecznieca) ale nie polecam, bo to [...]

    Odpowiedzi: 36 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-01-09 11:35:03 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Rola tłuszczy - art by szoho

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Podobny wpływ wykazują kwasy tłuszczowe nasycone zawarte w pożywieniu, w którym głównym źródłem tłuszczu są tłuste mięsa, smalec, słonina, tłuste mleko i masło. W tych produktach jest natomiast niewiele kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych, które dostarczają organizmowi człowieka [...]

    Odpowiedzi: 45 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-02-13 15:55:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Podobny wpływ wykazują kwasy tłuszczowe nasycone zawarte w pożywieniu, w którym głównym źródłem tłuszczu są tłuste mięsa, smalec, słonina, tłuste mleko i masło. W tych produktach jest natomiast niewiele kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych, które dostarczają organizmowi człowieka [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-02-12 23:25:24 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] potrzebuje codziennie siedmiu łyżek tłuszczu. Mogą to być: margaryna(nie polecam ze wzg na zawartość izomerów trans- qazar czekamy na art:)), oliwa, olej, masło, a nawet smalec. Jest jednak jedno "ale": z tłuszczem musisz się właściwie obchodzić, inaczej może ci zaszkodzić! MASŁO 100 g = 660 kcal 100 g dostarcza 75 g tłuszczy, w tym: 44 g [...]

    Odpowiedzi: 29 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-03-20 16:35:05 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • proces smazenia a zdrowie (odchudzanie)

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Powyższe zjawisko tłumaczy, dlaczego np. olej sojowy, czy lniany tłoczony na zimno, psuje się ( jełczeje) 100-krotnie szybciej, niż przechowywany w tych samych warunkach smalec. Wracając do wodoronadtlenków, trzeba powiedzieć, że są to związki wyjątkowo nietrwałe, konsekwencją ich rozkładu, przypadku jełczenia są [...]

    Odpowiedzi: 24 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-01-05 15:09:21 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)